Doedelzak leren spelen.

De doedelzakband van Noord Nederland, Fryslan, Leeuwarden

Doedelzak leren spelen door te oefenen op de practice chanter. Foto door Nickie Fotografie

Doedelzak leren spelen.

Een leuk detailtje van de doedelzak, als beginner krijg je niet meteen een doedelzak in de armen. Dit instrument is namelijk te complex en te zwaar om het op deze manier te gaan leren spelen. Iedereen begint met een practice chanter. Dit is een fluit vergelijkbaar met die aan de doedelzak vast zit maar vereist een stuk minder blaaskracht waardoor het lichter is om te bespelen. De practice chanter speelt ook zachter wat de buren waarschijnlijk wel zullen waarderen… Zodra je deze goed goed kunt bespelen krijg je een doedelzak. Nu zal je nog steeds geen volwaardige muziek uit de doedelzak krijgen. Eerst ga je oefenen om een vaste toon uit 1 van de drones te krijgen De drones zijn de lange pijpen die uit de doedelzak steken. Als dit lukt mag je het proberen met 2 drones en daarna 3. Wanneer je dit goed onder de knie hebt, ga je aan de slag met de tunes. Het is dus een lange weg om een doedelzak te leren bespelen! Maar als het eenmaal lukt is dat dus wel enorm kicken!

Als je eenmaal doedelzak kunt spelen, blijft de practice chanter nog steeds belangrijk. Alle nieuwe tunes ga je eerst weer op de practice chanter leren spelen.

De practice chanter.

De practice chanter is dus een oefeninstrument en is niet te vergelijken met een gewone blokfluit. De practice chanter heeft een dubbele riet en speelt daarom wat zwaarder. Ook verschilt de vinger- en greepzetting.

Omdat je aan het oefenen bent voor de doedelzak blaas je de noten achter elkaar door in 1 ademteug. Je bent je longinhoud dus al goed aan het trainen voor het echte werk op de doedelzak!

Practice chanter met bladmuziek. Doedelzakband Friesland Graham Lowlanders Pipes and Drums uit Leeuwarden
Practice chanter met bladmuziek.

Ook leren om de Great Highland-doedelzak te spelen?

Klik hier voor meer informatie.

Doedelzak leren spelen door te oefenen op de practice chanter.
Doedelzak leren spelen door te oefenen op de practice chanter.
Fotocredit: Nickie Fotografie