Hoe word je een Doedelzakspeler?

De doedelzakband van Noord Nederland, Fryslan, Leeuwarden

Een Drummer en Piper van de Graham Lowlanders Pipes and drums,
tijdens de taptoe van Harlingen

Als wij op een verjaardag met mensen praten hoor je vaak de vraag: “Hoe word je nou doedelzakspeler?” Het begint natuurlijk met een passie, je houdt van de muziek en het instrument. Je vindt de kilt prachtig en je ziet jezelf al in een uniform lopen. Als je dat hebt dan is het tijd om contact op te nemen met een doedelzak band, of zoals het officieel heet een Pipes and Drums band. Voor het gemak vertel ik u hoe het bij ons bij de Graham Lowlanders Pipes and Drums uit Leeuwarden – Fryslân gaat.

Kennismakingstraject

Je begint met een kennismakingstraject. Deze duurt 10 weken en laat je vingerzetting, de toonladder en een aantal “versiersels” ervaren. Na dit traject waarbij je alleen op een Practice Chanter speelt volgt er een gesprek met je instructeur en een bandlid van de muzikale leiding (vaak een pipe major of leading drummer). Tijdens dit gesprek proberen we te evalueren of beide partijen tijd en geld gaan investeren in de opleiding. Na een positieve evaluatie wordt je lid van de Graham Lowlanders Pipes and Drums.

van Novice Piper tot Bandlid
Na het kennismakingstraject en de positieve evaluatie wordt je beginnend doedelzakspeler (een novice piper). Je gaat verder met het leren van verschillende tunes. Op het moment dat je volgens de instructeur voldoende techniek en nummers in je vingers hebt zitten krijg jij een doedelzak van de band.

voor het eerst op een doedelzak! Gefeliciteerd!

Wat we vaak horen van novice pipers is dat ze alles weer van voor af aan moeten leren. Met het leren van het beheersen van de doedelzak komt naast techniek ook een hoop conditie bij kijken. Je zorgt ervoor dat een instrument onderconstante druk blijft en dat kost kracht.
Nu is het de bedoeling dat je het standaard repertoire uit je hoofd kent, deze goed op de bagpipe kan spelen in het bijzijn van een drummer. Deze zorgt voor het juiste ritme. Tijdens het leren van de doedelzak zal de Drum Major (tamboer maître) of een andere Marching and Discipline Instructeur je het fijne leren van de signalen van de Mace (een stok met een bol erop) en wat je dan moet doen. De marching en discipline ga je ook al life op straat oefenen tijdens optredens d.m.v. het dragen van de officiële standaard (vlag) van de Graham Lowlanders Pipes and Drums.

de officiele vlag van de Graham Lowlanders Pipes and Drums. Onze Credo is Ne Oblie – wat niet vergeten betekent.


Na het behalen van je Band Examen, waar je laat zien dat je het repertoire muzikaal, technisch en in marching en discipline beheerst. Krijg jij je band diploma en je full dress uniform uitgereikt. Je treedt dan toe tot de vaste formatie in de band en mag dan mee met al die prachtige optredens die we hebben.

Wil je meer lezen over hoe je doedelzakspeler wordt? Klik dan hier.

De Bandleden in formatie. Met de Drum Major met Mace voorop.