Sterke Mannen in Tersoal

De doedelzakband van Noord Nederland, Fryslan, Leeuwarden

Sterke Mannen in Tersoal

TERSOAL – Vijftien sterke mannen uit Nederland en België strijden zaterdag 2 juli in Tersoal in de serie van negen met als inzet het Nederlands Kampioenschap Highland Games 2016.

Het gaat om de zevende wedstrijd in de serie van negen. In Tersoal valt de beslissing in het gevecht om het Friese kampioenschap. De beslissing in het NK valt in september als de laatste wedstrijd plaats vindt in Hank.

Op het programma in Tersoal staan de volgende onderdelen: steenstoten, gewicht verslingeren, hamer slingeren, boomstam over de kop gooien en gewicht hoog gooien. De sterke mannen zullen strijden in hun schotse uniform: de kilt.

De start is om 12.00 uur en begint met een presentatie van de atleten door wedstrijdleider Wout Zijlstra op het terrein van Wettersportbedriuw Lege Geaen aan de Buorren 2 te Tersoal. Onder begeleiding van de Graham Lowlanders Pipes and Drums Leeuwarden zullen de burgemeester en de sterke mannen in parade naar het wedstrijdveld lopen aan de Buorren 3. Daar zal Burgemeester Hayo Apotheker de wedstrijd openen met zwaard en schild.

Plaatselijk favoriet Klaas Speerstra staat op de deelnemerslijst. Rond 17.00 zal de prijsuitreiking zijn, waarna er live muziek is van de band Off on the Road speelt in de loods bij WSB Lege Geaen. Daarnaast is er van 13.00 tot 16.00 uur een fair met oude motoren en tractoren en een springkussen voor de kinderen. Tijdens de Fair geeft onder andere Banzai-John een kettingzaagdemonstratie geven. Hij zaagt prachtige beelden uit een boomstam wat u ter plekke kunt bekijken en beleven.